De vereniging
de vereniging | historie | adres & bestuur | roeien | lidmaatschap en kosten | aanmeldingsformulier
Op 2 april 1990 richtte een groep van 7 mensen een roeivereniging op en noemde die naar de oudst bekende naam van de rivier de Eem: Hemus. De eerste roeiboot kwam pas een jaar later. Rond die tijd vond de inmiddels wat gegroeide groep ook een plek om de boot te stallen, bij jachtwerf Elzenaar, 500 meter van de plek waar we nu gehuisvest zijn. Ons eerste clubhuis - een drijvend - kochten we in 1993: De Geus. Dat is in 1998 door brandstichting ten onder gegaan. In 1999 hebben we 'Villa Hemus', een tweedehands bouwkeet, in gebruik genomen. Op 28 maart 2015 hebben we Het Huis van de Watersport betrokken, ons prachtige clubhuis aan de dijk van de Eem, achter Medisch Centrum Meander. Hemus is nu met rond 400 leden een van de grotere roeiverenigingen buiten de Randstad.
 
Actief
De meeste leden van Hemus roeien eens per week. Daarnaast organiseert Hemus tal van roei-gerelateerde activiteiten. Om er een paar te noemen:
- een interne wintercompetitie: Hemus Driekwart
- hardloop-, indoor- en zwemtrainingen
- de Hemus Ergometerkampioenschappen
- toertochten in binnen- en buitenland
- trainingskampen voor de jeugd
- deelname aan wedstrijden
- op de laatste zaterdag van september organiseert Hemus jaarlijks een grote wedstrijd op de Eem, de Eemhead
 
Maar Hemus is meer
- Hemus heeft een grote en actieve jeugdafdeling
- Hemus is met haar actieve vrijwilligersbeleid een voorbeeld in roeiend Nederland
- Hemus is actief bezig met de ecologie rond de Eem en met het thema duurzaamheid
- Hemus biedt roeiers met een handicap de mogelijkheid om te roeien en te integreren met de overige roeiers
 
Vrijwilligersbeleid
Binnen Hemus zijn vele leden actief als vrijwilliger. Een succesvol concept waar andere roeiverenigingen op voortborduren. Van botenbouwer tot coach, van schoonmaker, elektriciën tot adviseur in diverse beroepen. Zonder vrijwilligers geen vereniging.
 
Ecologie en duurzaamheid
Met de jaarlijkse Eemoever-schoonmaak waar roeiers zo’n 8 kilometer oever en water ontdoen van plastic en andere milieuonvriendelijke materialen zorgen de leden voor een schone omgeving. Hemus werkt hierbij samen met de Provincie Utrecht en het Waterschap Vallei en Eem. Een schip van de provinciale waterbeheerder haalt het verzamelde vuil op. Dit levert jaarlijks honderden kilo's vuil op.
Verder is Hemus actief in water- en energiebesparing. De boten worden schoongemaakt met het water uit de Eem. En met de ontwikkeling van ons nieuwe verenigingsgebouw, het Huis van de Watersport, is duurzaamheid een uitgangspunt. Bekijk de laatste ontwikkelingen op duurzaam.hemus.nl.
 
Ook duurzaam sportief
In sportief opzicht introduceerde Hemus drie jaar geleden het zogenaamde eco-roeien bij de jaarlijkse nationale Elfsteden Roeimarathon door volgauto’s af te schaffen en alles per fiets te doen. Dit leverde al een aanmoedigingsprijs van de organisatie op.
Hemusroeiers die eerder het boek De Eem, verborgen rivier publiceerden, fietsten de Noordzee rond om duurzame projecten te bezoeken en in de publiciteit te brengen. Het zijn initiatieven die aan de basis staan van bewustwording van milieuvriendelijke en duurzame projecten.
 
Roeiers met een handicap integreren
Samen met het Bentinck Fonds stimuleren we het sporten voor roeiers met een handicap en dragen we er zorg voor dat deze roeiers worden opgenomen binnen de vereniging. De jaarlijkse Eemhead staat open voor roeiers met een handicap, en daar wordt met enthousiasme aan deelgenomen.
 
Jeugd
In een paar jaar is het aantal jeugdleden gegroeid tot zo’n 50. Jeugdleden hebben veel aandacht nodig, ze mogen nog niet alleen roeien en zijn dus afhankelijk van onze vrijwilligers. Door het actieve vrijwilligersbeleid groeit het aantal jeugdleden nog jaarlijks. Jeugdleden kunnen deelnemen aan verschillende wedstrijden en trainingskampen, en verder worden er sociale activiteiten georganiseerd zoals filmavonden.
 
Schoolroeien
Al vijf jaar biedt Hemus het schoolroeien aan aan de Amersfoortse middelbare scholen. In zes weken leren zo’n 60 kinderen uit de onderbouw van 12 scholen roeien. De Hemus-jeugd geeft de lessen onder begeleiding van volwassenen. De opleiding wordt afgesloten met het Kampioenschap Roeien voor Amersfoortste Scholieren (KRAS). De winnaar gaat naar de Nationale Schoolroeikampioenschappen op een echte wedstrijdroeibaan.
Meer informatie of lid worden?
Direct aanmelden? Vul het aanmeldingsformulier in! Wil je eerst nog meer informatie? Mail dan je vraag naar ledenadministratie@hemus.nl